Shelter – Words in the wind

Shelter - Words in the wind Jim Bond

Shelter - Words in the wind

by Jim Bond

Shelter – Words in the wind: is a raised steel structure with articulated fins which move in the breeze like reeds in the wind. Each flat hinged section is inscribed with the written memory of a visitor to the canal, describing a moment or feeling which they have experienced there. Each written memory pivots on the structure so that it can be turned to be read and also so that it will blow freely in the wind. They will all be attached by a bolt with a tamper proof head so that they can be swapped and changed as new memories are added and to replace any that may be damaged. In this way the whole sculptural structure is in constant change in the same way that the landscape around it is. The result is a an evolving library of ideas and thoughts which also provides shelter from the wind and creates a frame for the view The North Walsham canal site is a tranquil place which requires a sensitive approach. It has a place to find peace, to swim and to spend time with nature. It is with all this in mind that I have chosen to create a place for quiet contemplation. A structure to sit and think, a place to read and take shelter, or a place to practice yoga. As well as fulfilling all these roles the structure will take the form of a library containing the personal tales and memories of people who have spent time there.

Biography

Jim Bond is a sculptor specialising in dynamic kinetic structures and forms which express humorous intrigue and delicate sensitivity. His fascination with mechanisms and human anatomy has evolved into an exploration of anthropomorphic machines as creators of an unfolding narrative. From intricate responsive silver and copper devices to engineered, large scale wind powered installations these mechanised structures unfold to reveal wondrous illusions and hidden surprises. Working from his studio in Yorkshire he exhibits nationally and internationally most recently at The Morris Museum, USA, and he has created significant commissions for the Museum of Archaeology and Anthropology, Cambridge University and Lords Cricket Museum, London. His anthropomorphic illusionary portrait of Rosalind Franklin was commissioned by English Heritage for their ‘Immortalised’ exhibition and his work is in private collections in the UK, Canada, The US, South Korea, Dubai and New Zealand.

CANAL(L)

Panisa Jermhansa CANAL(L)

CANAL(L)

by Panisa Jermhansa

The artwork titled “CANAL(L)” from “CANAL FOR ALL” wishes to capture the sense of place, express the local community’s view, and enliven the place. The idea is to express the identity of North Walsham & Dilham Canal with its landscape personality, reflecting industrial heritage, and connect to engineering, as a profession. From an overall perspective, the artwork appears to be a group of vertical columns randomly arranged. Together with their curved and carved edges, they create an assemblance to their grassy surroundings. With objects seemingly floating on top, the poles also act as an interpretation of the water surface, linking itself to the canal where it resides by. The posts are engraved with text that will be derived from community engagement activity, reflecting people’s identity, hope and dreams.

On top of the columns, there are three objects representing the region and its people’s stories and values. The first one is formed by two circles linked, made from wood and steel. This represents a waterwheel, showing an essential part of the wheel and axel principle and implying motor movement. It took place as a reminder of its industrial history and also engineering mind. The second one is composed of two triangles forming a boat. They speak about the important role of the canal, being a waterway from the past to present, whether for industrial reasons or for leisure. The last one is a wooden cube with rectangular holes, suggesting a building. It represents the industrial heritage, mills that were located along the banks and the historical value related to them. The hollow void of the cube is also a space for birds to inhabit.

 

Biography

From her background in architecture, Panisa Jermhansa has been working between the realm of art and design, with interests in spatial composition, materials and colours. Her works include architecture, interior design, furniture, and objects of art.

Honing Passage

- Honing Station

Honing Passage

by Studio Sabine Marcelis

Honing Passage is a unique place for the community to interact, reflect and enjoy nature. The passage embraces the beauty of the local landscape, reflecting and framing the surroundings through a unique lens, inviting people to experience an ever-shifting showcase of colour, light and nature throughout the seasons.
 
The artwork is an immersive sculpture made of two large panels of reinforced glass. The glass panels consist of colour treated two-way mirrors, creating a coloured reflection on one side while the other side reflects its surrounding without filter. Both panels are anchored into the ground by a large metal structure buried under the grass.
 
The form references the history of the area; the two offset glass panels express a sense of movement like the railway carriages that used to travel on the nearby tracks. This form in turn allows the creation of a passage where visitors can fully immerse themselves in between the colours and reflections. This play on light and colour provides a perfect photo opportunity that is accessible to all, with enough space for wheelchairs to go through the passage. 
 
The Honing Passage encourages interaction from visitors and is designed to fully integrate into the environment. The mirrors outside of the passage reflect the surroundings without alteration, seamlessly blending the piece into nature. The effect on the inside is altogether different as the walls act as lenses, filtering views of the surroundings through layers of colour. Through the iconic form and eye-catching materiality, the passage extends an invitation for visitors to walk through the piece, explore the intricacies of light, reflection and colours and take photos within or through the ever-shifting surfaces. When the sun hits the piece, beautiful light reflections are cast, and when it is raining, beads of water will trickle down the glass in a mesmerizing manner. It is a static piece, yet forever evolving and interacting with the natural world it inhabits. It is a visually minimal piece, yet the way in which it is constructed and experienced is anything but that. A highly engineered manufacturing process is involved to bring it to life and once installed, the work will forever evolve along with its surroundings. It is something to be experienced throughout the year and should entice visitors back time and time again.